Mic dictionar tigara electronica

Atomizorul

Aceasta piesa este putin mai complicata, deoarece se folosesc cuvinte diferite pentru acelasi lucru. In termeni foarte exacti, atomizorul este acea parte a unui rezervor (vezi mai jos) care incalzeste e-lichidul. Totusi unele persoane se vor referi, prin atomizor (sau clearomizor), la intregul rezervor, unde rezervorul cuprinde, mai exact, atomizorul, rezistenta/rezistentele, fitilul/fitilele, mustiucul si camera de ardere a e-lichidului. Altii se pot referi la atomizor, considerandu-l combinatia dintre fitile, rezistente si atomizor. Iar altii se refera la acea combinatie ca si „rezistenta”. Asadar e bine sa fiti la curent cu aceste anomalii terminologice inainte de a comanda aceste produse. Rolul atomizorului este de a transforma e-lichidul in vapori. Acest lucru fiind posibil datorita unui ingredient din e-lichid denumit „transportatorul” (acesta poate fi propilenglicol, glicol vegetal sau glicerina – termenii sunt interschimbabili). Rezistenta atomizorului se incalzeste atunci cand apasati butonul de activare de pe tigarea electonica, iar e-lichidul incepe sa fie vaporizat, producand vaporii pe care utilizatorul ii inhaleaza. Orice atomizor va avea o anumita rezistenta (masurata in ohmi). Aceasta rezistenta poate avea orice tensiune, de la aproximativ 0,5 ohmi la 3 ohmi.

Bateria

Ei bine, o baterie este o baterie! Insa sunt mai multe lucruri de mentionat aici. Pentru toate tigarile electonice, cu exceptia consumabilelor, bateriile sunt reincarcabile si pot fi reincarcate de obicei de peste 200 de ori. Tigarile electronice mai mici folosesc baterii automate, care sunt activate prin simpla tragere ca la tigarile „analoage”. Tigarile electronice mai mari, folosesc o baterie manuala, aceasta fiind activata prin apasarea unui buton. Acest buton are de obicei si o alta functie. De cele mai multe ori, aceasta alta functie este reprezentata de optiunea blocare/deblocare, apasand butonul mai rapid, de 5 ori, si tigarea este oprita / pornita. Apasandu-l din nou mai repede, de 5 ori, si tigarea este pornita. Uneori acesta indica tensiunea ramasa in baterie sau poate fi utilizat pentru a modifica tensiunea de ieșire a bateriei (cea cu tensiune variabila).

Baterii cu tensiune variabila

baterie „ego” standard va furniza aproximativ 4,2 volti atunci cand este complet incarcata. Acesta tensiune de lucru va scadea la aproximativ 3,7 volti atunci cand bateria este aproape descarcata . Aceste valori de tensiune sunt in general suficiente pentru majoritatea utilizatorilor si nu este nevoie de a experimenta diferite tensiuni. Cu toate acestea, pentru „utilizatorii infocati” exista baterii carora li se poate schimba tensiunea si puterea. Acest  lucru poate fi util daca folositi tipuri diferite de atomizoare/clearomizoare, deoarece acestea pot avea rezistente diferite (vezi mai sus). Acum va aflati pe incitantul teritoriu unde „combinati” tensiunea corecta cu valoarea corecta a rezistentei. Exista cateva reguli… o tensiune mai mare va va oferi o vapare mai intensa – o senzatie mai puternica in gat si mai multi vapori – pana la un punct. Daca reglati tensiunea prea mare, veti arde rezitentele (lucru niciodata placut) si elichidul, rezultand un gust de ars oribil. Pe de alta parte, o tensiune prea mica nu va reusi sa ofere un vapat satisfacator. In linii mari, se recomanda o tensiune intre 3,5 – 4,5 volti potrivita in general pentru majoritatea tipurilor de atomizoare. Utilizati o tensiune mai mare pentru un atomizor cu rezistenta mai puternica si o tensiune mai mica pentru atomizore cu rezistenta mai scazuta. Poti experimenta (si ar trebui, daca acest lucru este pasiunea dvs. ) urmatorea setare – la un atomizor cu rezistenta de aproximativ 2 – 2.5 Ohmi sa utilizati o tensiune de aproximativ 4-4.5 volti. Daca va intrebati cum puteti sti care este rezistentța atomizorului, aceasta se poate afla in felul urmator. Uneori tensiunea in ohmi este marcata pe rezistenta sau puteti masura rezistenta cu anumite tipuri de baterii/moduri, cum ar fi Vamo. Insa atat Vamo cat si majoritatea altor moduri pot da erori la masurarea tensiunilor. Cea mai eficienta varianta este utilizarea unor mici dispozitive speciale, folosite in electronica, de masurare a tensiunii. Acest lucru nu este totusi necesar, daca nu sunteti un utilizator infocat.

Rezistenţa

In sensul strict al cuvantului, rezistenta este pur si simplu o bucata scurta de sarmă-nichel spiralata care se incadreaza in jurul fitilului (imbibat in e-lichid), fiind in contact cu atomizorul, astfel incat atomizorul poate incalzi rezistenta. Cele mai multe rezervoare folosesc doar o singura rezistenta, dar unele pot folosi si doua (dual coil). De obicei, un clearomizor cu o rezistenta dual-coil este mai eficienta la incalzirea si vaporizarea e-lichidului, facilitand o experienta de vapare mai buna, cu o senzatie in gat mai puternica si o productie de vapori mai mare. Rezistenta este foarte usor de inlocuit si mult mai ieftina decat sa cumparati un nou atomizor/cartomizor (aproximativ un sfert din pret). Chiar daca aceste atomizoare par mai scumpe la inceput, mai ales daca sunt de inalta calitate (din Pyrex/inox), pe termen lung se economisesc bani schimband doar rezistenta.

E-lichidele (PG/ VG)

Toate e-lichidele au nevoie de un „transportator” acesta avand rolul de a transforma e-lichidul in vapori. Cel mai comun este propilen glicolulul (PG) – folosit de asemenea si in multe alimente. Glicerina vegetala (VG) este doar un alt „transportator” care poate fi intr-un e-lichid in loc de (sau impreuna cu) PG. „Transportatorul” din e-lichide poate fi PG, glicerina vegetala (VG) sau orice amestec al celor doua. E-lichide care sunt cu proportie mai mare de PG vor da o senzatie mai puternica in gat, dar vor produce mai putini vapori. Cele cu proportia mai mare de VG produc mai multi vapori, insa ofera o senzatie mai slaba in gat. Ca dezavantaj acesta este mai intunecat la culoare si mai vascos decat PG.

Taria e-lichidului

Probabil acesta este cel mai important factor care determina senzatia din gat („lovitura in gat” / „throat hit”) in momentul vaparii. Cu cat este mai mare taria e-lichidului, cu atat senzatia din gat va fi mai intensa. Taria e-lichiduluivariaza intre 0 % si 2,4 % nicotina (in volum).

„Lovitură in Gat”„Throat Hit”

Este un termen frecvent mentionat in acesta industrie si face referire la sentimentul pe care il obtineti in partea din spate a gatului atunci cand vapati. De obicei este asociat cu notiunea de „satisfactie”- cu cat e mai puternica lovitura in gat cu atat satisfactia este mai mare.

0